Urokliwa, warszawska, gościnna…
nowa restauracja Magdy Gessler – Biała Gęś

Szukałam polskiego miejsca, takiego z tradycją i duszą, gdzie każdy kąt pamiętałby chwile z przeszłości. Nie znalazłam, więc stworzyłam smak przedwojennej Warszawy – mówi Magda Gessler, znana restauratorka, która właśnie otworzyła kolejny lokal. Biała Gęś przy ul. Belwederskiej 18A to miejsce, odkrywające sekrety wytwornej Warszawy i urzekające gości niepowtarzalnym klimatem wnętrza. To historia na półmiskach i rondlach, urokliwa, warszawska, gościnna.

Uroczyste otwarcie restauracji Biała Gęś, które odbyło się w środę 8 czerwca, zgromadziło przedstawicieli świata kultury, filmu, telewizji, mody, ludzi biznesu. Przy dźwiękach skrzypiec, w otoczeniu kwiatów i zapomnianych smaków kuchni polskiej bawili się wspólnie: Michał Żebrowski, Anna Popek, Kinga Rusin, Rafał Królikowski, Filip Bajon, Anna Ibisz, Szymon Majewski, Maciej Zień, Dawid Woliński, Tomasz Jacyków, Joanna Klimas, Mariola Bojarska-Ferenc, Katarzyna Niezgoda, Laura Łącz, Irena Eris z mężem Henrykiem Orfingerem, Chris Niedenthal, Marysia Góralczyk, Beata Ścibakówna i Jan Englert, Anna Kalata, Paula Marciniak, Aleksandra Nieśpielak, Karol Strasburger, Katarzyna Montgomery, Wojciech Fibak, Joseph Seeletso.

W zabytkowych wnętrzach Białej Gęsi podawane są wykwintne, tradycyjne polskie dania połączone z eklektyczną kuchnią kresów. Kulinarne marzenia gości zaspokoi sztandarowe danie restauracji – pieczona na złoto Gęś pod Pierzynką, łącząca słodko-słony farsz z prawdziwie polskim puchem – niespotykana w żadnym innym miejscu. Specjalnością kuchni są także pieczone udo gęsie na sosie z leśnej żurawiny z pampuchem oraz pasztet z gęsi z konfiturą z borówki. Obok tytułowych dań z gęsi, w menu można znaleźć wiele innych potraw o wyjątkowej kompozycji smaków wśród nich m.in. tatar wołowy z polędwicy z domowymi marynatami, złociste naleśniki faszerowane szyjkami rakowymi, chrupiące ziemniaczane placki z kawiorem i wędzonym łososiem lub halibutem, rosół z kołdunami jagnięcymi czy żur śląski na zakwasie z białą kiełbasą i borowikami. Smakoszy prawdziwie wykwintnych, warszawskich dań skusi natomiast wiejska kaczka z pieca na sosie ze złotej renety i leśnej żurawiny. Ucztę osłodzi natomiast puszysty tort daktylowy z kremem kawowym lub WZ z warszawską konfiturą z róży.

Do Białej Gęsi przyciągnie gości zarówno wyborna kuchnia jak również wyjątkowy skład win wyselekcjonowanych przez wielokrotnego Mistrza Polski Sommelierów – Tomasza Koleckiego-Majewicza oraz karta win z etykietami ze wszystkich najbardziej renomowanych regionów winiarskich na świecie.

Kontakt dla mediów:
Monika Falk           
BC MFD media communications
m.falk@bcmfd.pl;
Tel. 22 403 50 91