Czerwony dywan, orkiestra dęta, galert, hekele, rolada i kluski śląskie. Kryształowa Magdy Gessler w Katowicach otwarta!

Od miesięcy było już wiadomo, że kultowa restauracja w Katowicach przejdzie pod opiekę najbardziej znanej polskiej restauratorki. Katowiczanie z niecierpliwością oczekiwali na ten moment zastanawiając się czy restauracja zachowa swój dawny blask. Uroczyste otwarcie Kryształowej, które odbyło się w środę, 7 listopada, uświetnili przedstawiciele władz miasta oraz osoby związane z Katowicami.

Już dawno w Katowicach nie było wydarzenia, które zgromadziłoby tak wielu wyjątkowych gości. Przy dźwiękach 30 osobowej orkiestry dętej KWK „Murcki-Staszic”, działającej przy kopalni Murcki, po czerwonym dywanie prowadzącym do restauracji można było zaobserwować licznie przybywających przedstawicieli świata biznesu, mediów, polityki, kultury, jak i osób na co dzień związanych ze Śląskiem i zasłużonych dla Katowic. Na otwarcie przybył m.in. prezydent miasta Piotr Uszok.

Wszyscy goście zgodnie stwierdzili, że miejsce zmieniło się nie do poznania. Z dawnego wnętrza zachowały się jedynie piękne zabytkowe szklane drzwi, sufity i czarne kolumny. Piękny potężny bar w Sali Kryształowej (dawnej kawiarni) odtworzony został na podstawie przedwojennych zdjęć.

Po raz kolejny sprawdziło się znane powiedzenie – przez żołądek do serca. Znana restauratorka uwiodła gości regionalnymi potrawami w jej autorskim wydaniu. Serwowano m.in.: móżdżek cięlęcy podany na grzance czosnkowej, hekele – czyli sałatkę ze śledzia bałtyckiego na carpaccio z pieczonych plastrów ziemniaków z jajkiem przepiórczym i sosem maślano-musztardowym, galert na chrzanie skropiony octem i oprószony szczypiorkiem, pasztet z gęsiny z gruszkami w czerwonym winie i marnowanymi borowikami, sztufadę z dzika z kopytkami w sosie leśnym, kluski śląskie z okrasą z cebulki, kapustę zasmażaną z ziemniakami, roladę śląską tradycyjną z wędzonką i ogórkiem kiszonym, gęsią nóżkę z kokardą z żurawiny, żur śląski, sałatę - bystry potok z jajkiem przepiórczym oraz pstrągiem wędzonym. Zwieńczeniem wieczoru był tort beza z powidłami oraz kremem cynamonowym z koniakiem i imbirem.

Uroczystego otwarcia Magda Gessler dokonała symbolicznym kluczem, który specjalnie na tę okazje osobiście wykonał z karmelu najlepszy cukiernik z Katowic p. Antoni Bończyk. W tej ceremonii towarzyszyli restauratorce muzycy z orkiestry w charakterystycznych górniczych strojach. Restauratorka podczas uroczystego otwarcia przybliżyła gościom ideę tego miejsca oraz opowiedziała jakie własne akcenty smakowe dodała do potraw dostępnych w menu – „Będę kusić gości specjałami kuchni śląskiej i z całej Polski. Chcę, żeby cała Polska przyszła tutaj, nie świat. Ta Polska, którą zaczęłam w restauracji AleGloria. Chciałabym też ocalić od zapomnienia to co jest starą polską przedwojenną kuchnią.” – podkreślała Magda Gessler.
Goście bawili się do późnej nocy przy dźwiękach zespołu jazzowego Boba Jazz Band.

Na spotkaniu z dziennikarzami Magda Gessler mówiła m.in.: „To tu na Śląsku jadłam najlepsze rolady i kluski śląskie. Jest to jedyne miejsce w Polsce, które zachowało tradycję dobrego jedzenia poprzez kobiety, które zostały w domach. To jedyne miejsce gdzie można spotkać się z przeszłością przy stole. Ludzie tu są wspaniali. Uznałam, że temu regionowi  należy się cos fantastycznego. Ponieważ nigdzie nie jest zlokalizowana kultura tego miejsca jeśli chodzi o kuchnię i gościnność. Stąd pomysł na wnętrze Kryształowej, które było ogromnym wyzwaniem dla nas wszystkich i jest jak najbardziej moje. Nie ma tu miejsca na oszczędność w sensie wystroju. Sama jestem renesansowo-barokowa. Ubóstwiam polską ludowość i polski folklor. Jestem od lat zafascynowana zespołem Śląsk i jego strojami ludowymi. Wydaje mi się, że Śląsk jest wyjątkowy, te kolory, czerń i fiolet, złoto, biel, koronki, czepce śląskie”.
Więcej informacji o restauracji na www.krysztalowa.com.pl