PAPAYA RESTAURANT powiększa grono klientów BCMFD media communications


Agencja BCMFD media communications będzie odpowiedzialna za oprawę medialną oraz organizację otwarcia PAPAYA RESTAURANT w Warszawie, przy ul. Foksal 16.

Informacja prasowa,
21 lutego 2006 r.


Mam nadzwyczaj prosty smak.
Zawsze zadowala mnie to co najlepsze.
Oscar Wilde


Magia trzech kultur w centrum Warszawy

W samym sercu stolicy powstało niezwykłe miejsce, w którym spotykają się trzy odległe kultury: Tajlandii, Chin i Japonii. „PAPAYA” to jednak coś więcej niż restauracja, to zaproszenie do podróży w dalekie i odległe krainy. To miejsce, gdzie trzy kultury przenikają się nawzajem tworząc niezwykłą i barwną mozaikę.

Pomysł na stworzenie takiej restauracji dojrzewał w głowie Piotra Miszczuka podczas jego licznych podróży na Daleki Wschód. Zauroczony bogactwem kultur i uwiedziony ich różnorodnością postanowił przenieść do Warszawy kawałek swojej miłości do Azji. Stworzył restaurację w której umieścił najbardziej charakterystyczne elementy tych kultur.

Jak sam mówi, szczególne miejsce w jego sercu zajmuje kuchnia tajska: „niezwykle aromatyczna i specyficzna w smaku”.  Rzeczywiście bowiem kuchnia ta doskonale oddaje słowo, z którego pochodzi nazwa państwa Tajlandia – słowa „Thai”, które oznacza wolny. Nie ma tutaj ścisłych reguł dotyczących sposobu przygotowywania dań. Wszystko zależy od wyobraźni. Dzięki temu kuchnia tajska to sztuka i subiektywne odczucie każdego człowieka wyrażone w doborze przypraw, składników i dodatków.

Dania w restauracji przygotowywane są według oryginalnych receptur, przez kucharzy pochodzących z krajów, których dania można znaleźć w menu restauracji. Dlatego też specjalnie sprowadzane są niedostępne w Polsce warzywa takie jak Long Yard Bean – długa na pół metra tajska fasola, chińska kapusta Pak Choy, Cebula szalotka czy posiadająca ponoć uzdrawiające właściwości  trawa cytrynowa oraz specyficzne dla kuchni Dalekiego Wschodu przyprawy - kardamon, czy imbir.

W restauracji PAPAYA znajdziemy tradycyjne dania z Tajlandii takie jak słodko - kwaśna zupa Tom Yum Kung a także, najbardziej charakterystyczne dla kuchni japońskiej, sushi. Nad wszystkim królują Teppanyaki czyli stoły z grillem japońskim. Tajski mistrz Teppanyaki urządza przy nich prawdziwe kulinarne show, przygotowując dania na gorącej blasze, na oczach gości. Fruwają wtedy noże, a jedzenie staje w płomieniach. Wszystko jednak dzieje się pod bacznym okiem szefa kuchni Jacka Sulicha, który dba o jakość przygotowywanych potraw. Jacek Sulich to prawdziwy mistrz z wieloletnim doświadczeniem. W swoim dorobku ma przygotowywanie potraw dla znanych polityków, ludzi biznesu oraz koronowanych głów.

Wnętrze restauracji wykonano w nowoczesny i niezwykle modernistyczny sposób. Pierwsze piętro utrzymane jest w ascetycznym, jasnym i pełnym przestrzeni klimacie, przywołującym na myśl proste życie Tajlandii i Chin. Schodząc do sali poniżej mamy wrażenie jakbyśmy znaleźli się na granicy snu i jawy. Ten nie do końca rzeczywisty krajobraz głębin oceanów został uzyskany dzięki specyficznej kolorystyce czerni i bieli. Stoliki zostały ustawione wśród oplatających je alg, a w tle wynurza się olbrzymich rozmiarów obraz Gejszy.

Restauracja PAPAYA to miejsce, które powstało z wielkiej miłości i pasji wielu ludzi. Nic więc dziwnego, że można tu spotkać wszystko to co najlepsze i najpiękniejsze.

Słowniczek:

Won Ton - pierożki chińskie nadziewane mieloną, pikantną wieprzowiną albo kurczakiem,  gotowane i podawane do zupy
Tom Yum Kung –  ostro-kwaśna zupa z krewetkami
Dim Sum – chińskie słodkie lub pikantne zakąski w postaci pierożków
Satay –  kurczak lub wołowina w sosie orzechowym z dodatkiem mleka kokosowego, podawane jako zakąska
Liście pandanusa –  liście drzewa pandan, zawijane w nie potrawy zyskują niezwykle oryginalny i wysublimowany smak
Liście banana – liście drzewa bananowego, służą do przyrządzania w nich potraw
Tempura - owoce morze, ryby i warzywa w cieście smażone na głębokim oleju
Pad thai – makaron o kwaśno-słodkawym smaku z kurczakiem lub krewetkami
Stek kobe - japońska polędwica, ekskluzywna ponieważ każda krowa z której pochodzi mięso ma swojego masażystę i słucha muzyki
Long Yard Bean – tajska fasola, jej długość dochodzi nawet do 50 cm
Pak Choy – rodzaj kapusty chińskiej
Cebula szalotka – bliska krewna cebuli, o bardziej wyrafinowanym smaku


Więcej informacji:
Izabela Kałużna
Junior Account Manager
tel. (22) 622 89 45
e-mail: izabela.k@bcmfd.pl